Att bo i Stora Vika

Här i Stora Vika känner vi oss privilegierade med närheten till friluftsliv, både på land och till sjös.

Här möter naturen havet 

Stora Vika ligger sagolikt vackert placerad längs inne i Fållnäsviken, med sina vackra färgsprakade sol- upp och nedgångar, då viken oftast ligger platt, ett rikt fisk- och fågel liv. En långsmal havsvik på södra spetsen av södertörn, ca 45 min bilresa från Stockholm. Tillhör Nynäshamns kommun. 

Luften är ren och fin, naturen lockande. Historiens vingslag hörs ännu över nejderna. Lars Widdings "Sorundapräst" har hastat fram på de ännu befintliga vägarna. Stora Vikas stolthet, Kalkstensbrottet med sin magnefika flora och fauna, fjärilarnas och insekternas meka, fjärilsstig med inte mindre än 47 utrotningshotade fjärilsarter + alla vanliga fjärilar och insekter. 

Södertäljebor och Stockholmare är flitiga besökare av området med sin prunkande grönska och glittrande vattenprakt på sommaren eller i sin gnistrande vinterskrud. 

I den lugna unika idyllen i Stora Vika till den vardagliga servicen i städerna (Nynäshamns tätort) är det 12 km. Pendeltågen går från Nynäshamns eller Ösmo ca 15 minuters bil/buss resa från Stora Vika. 

Västerhaninge, ca 30 km bort

Här har vi lyxen att bo mitt i en unik och vacker natur, med rikt djur och fågelliv. Gångavstånd till kalkbrottets unika flora och fauna, svampskogar, näckros- och bäver dammar, fållnäsviken, badstrand, båtplatser och närheten till det öppna havet.  Att Stora Vika-borna trivs, det vet vi, men det har inte bara att göra med en härlig natur och närheten till vatten. Nej, det finns andra faktorer också. Boendet till exempel.

Samhället har en blandning av flerfamiljshus, radhus och villor, nybyggda och villor från Cementas tid. Var och en kan få den bostadsform man önskar sig. Centralt i samhället ligger en skola i behändigt format, skolan stängde Nynäshamns Kommun vintern 2016 förhoppningsvis tillfälligt mot Stora Vika bornas protester. Skolan rymmer både låg- och mellanstadium. För de mindre barnen finns deltidsförskola. Alla i Stora Vika har promenadavstånd till en sagolik natur, fjärillstig, kalkbrott, badstrand, fiskevatten båtklubb med plats för båtar både på land och vid bryggan med närhet till det öppna havet. 

Här ifrån kan du lätt ta dig en härlig sommar dagsutflykt med din båt till bl.a Trosa och Öja och äta en riktigt god sommarlunch/middag.